طراحی لوگو (Logo design) 

کلمه لوگو، آرم و یا نشانه، یک تصویر گرافیکی است که شامل علائم نوشتاری، شکل، رنگ و یا سبکی از مجموعه این اجزا به صورت دیداری است که برای تیم‌ها، شرکت‌ها، تولیدی‌ها، صنایع کوچک و بزرگ مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از تاثیرگذارترین راه ثبت تصویر از کسب‌وکار در ذهن مخاطب، طراحی لوگو است. لوگو یا آرم، در واقع نمادی منحصربه‌فرد است که با آن نسبت به کسب‌وکارهای مشابه متمایز می‌شوید. این نماد می‌تواند به صورت یک تصویر، یا متن و یا ترکیبی از هر دو آنها باشد. طراحان بر این اعتقاد هستند که هر چه لوگو ساده‌تر باشد، قابل تشخیص و به یادماندنی‌تر است، که البته این مستلزم نظر مشتری می‌باشد و با توجه به سلیقه ایشان قابل تلفیق و تغییر است.

یکی از مراحل اصلی در کسب‌وکار شما می‌توان بازطراحی یا به‌روزرسانی طراحی لوگو شما باشد. شروع هر کاری بعد از انتخاب نام برند، طراحی لوگو متناسب با کسب‌و‌کار است چون این طرح در مراحل بعدی کار برای طراحی کارت ویزیت، بروشور، کاتالوگ، طراحی سایت و غیره همانند شناسنامه کار شما است. حال این لوگو با انجام کار و پشتیبانی و خدمات پس از فروش شما شناخته شده می‌شود.

اما با توجه به توضیحات بالا یک سوال پیش می‌آید،

  آیا هر کسب‌وکار با توجه به نام مخصوص خود باز هم نیاز به انتخاب لوگو دارد؟

خب شاید برای پاسخ به این سوال نیاز باشد تا به صورت یک مثال آن را توصیف نماییم. همه ما حتی شده برای یکبار اسم شرکت اپل را شنیده‌ایم، اپل (Apple) در زبان انگلیسی به معنای سیب است و لوگوی آن یک سیب گاز زده، اما آیا همه افراد، که انگلیسی زبان نیستند، معنای آن را درک می‌کنند؟ قطعاً پاسخ آن خیر است. بنابراین این شرکت برای آنکه بتواند نام شرکت خود را در اذهان مردم ثبت کند از نماد سیب استفاده کرده است.

اما حال سوال جدیدی به ذهن می‌رسد، چرا سیب گاز زده؟ دلیل سیب گاز زده، لوگو شرکت اپل از زبان خالق این نماد Rob Janoff، به این صورت است که اگر به طرح سیب بدون گاززدگی نگاه کنید مشابه گیلاس است اما سیب گاز زده کاملاً مشخص می‌کند که این سیب قرمز و آبداری است نه یک گیلاس.
پس در نگاه اول طراحی لوگو یکی از عناصر مهم ارتباط شما با مشتریانتان است و لوگو باید به نحوی بیانگر نام برند و نوع کار شما باشد.

همه چیز درباره طراحی لوگو

طراحی لوگو یکی از مهمترین گام‌های شروع یک کسب‌وکار موفق است. یکی از اصلی‌ترین دلایل برای موفق‌شدن در بازار رقابتی امروز، پیشی‌گرفتن از سایر رقبا و جذب مخاطب است؛ براساس آمار ارائه شده، افراد جذب داده‌هایی می‌شوند که در ذهنشان نقش بسته و در این مورد حافظه بصری بیشترین تاثیر را در ذهن مخاطبان دارد. لوگو یکی از مواردی است که به دلیل شماتیک بودن بیشتر در ذهن نقش می‌بندد و باعث جذب مشتریان بیشتر به سمت کسب‌وکار و خدمات شما می‌شود. اگر شما نیز می‌خواهید یک کسب‌وکار جدید راه‌اندازی کنید یا به فکر رونق کسب‌وکار فعلی خود هستید، یکی از اصلی‌ترین مراحل طراحی لوگو حرفه‌ای است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه تا انتهای مطلب با تیم کارپویا همراه باشید.

ویژگی‌های منحصر به‌فرد در طراحی لوگو

خب، حالا بپردازیم به اینکه یک لوگو مناسب باید دارای چه ویژگی‌های باشد تا بتواند با دیده شدن لوگو شرکت ما در اذهان مشتری، نام شرکت و نوع کسب و کار ما را تداعی کند:

نکات مهم در طراحی لوگو

  1. دیده‌شدن لوگو در ابعاد متفاوت
  2. رعایت اصول زیبایی و تناسب طرح
  3. پرهیز از تقلید
  4. متناسب بودن با کسب و کار

۱. دیده‌شدن لوگو در ابعاد متفاوت

لوگو طراحی شده، بعد از به تایید رسیدن طرح، نیاز هست که در ابعاد متفاوت همچون بر روی تابلو سردرب مغازه، بنر، سربرگ، کارت ویزیت، شبکه‌های اجتماعی و حتی در ابعاد چند پیکسلی در نوار آدرس سایت قابلیت نمایش داشته باشد. اگر لوگو شامل اجزا و ریزه‌کاری زیاد باشد شاید در ابعاد بزرگ زیبا به نظر برسد اما در ابعاد کوچک خوانایی لازم را ندارد. بهتر است که لوگو شرکت خود را به صورت ترکیبی از آیکون و لوگو تایپ طراحی کنید تا در مواردی که نیاز است فقط از آیکون و یا لوگو تایپ در طرح خود استفاده نمایید.

۲. رعایت اصول زیبایی و تناسب طرح

لوگو باید از نظر زیباشناختی دارای خصوصیاتی باشد که با نگاه به آن بتوان تناسب موردنیاز آن را درک کرد. تناسب لوگو یکی از این خصوصیات مهم در طراحی لوگو است. گاهاً دیده شده که لوگوهای به‌طور متناسب اجزای آن در کل لوگو طراحی نشده و در یک سمت از لوگو اجزای بیشتری به کار گرفته شده و در سوی دیگر اجزا کمتر هست که از نظر طراحی به این لوگوها، لوگوهای بی‌وزن تلقی می‌شود.

همچنین در طراحی لوگو از اشکال و روانشناسی رنگ‌های متفاوتی بهره گرفته می‌شود که هر یک از این اجزا می‌تواند بیانگر خصوصیات از کسب و کار ما باشد. در مقاله‌ای به صورت مفصل به اشکال و رنگ‌های مورد استفاده در لوگو اشاره خواهد شد.

۳. پرهیز از تقلید

یکی از اشتباهاتی که در طراحی لوگو می‌تواند رخ دهد، تقلید و مشابه‌سازی لوگو شرکت خود مشابه لوگو شرکت‌های بزرگ و مطرح است. با این کار شما در ناخودآگاه مشتری تصویر شرکت مطرح را تداعی نموده و موجب فراموش شدن کسب و کار شما و تمرکز روی شرکت بزرگ شده‌اید و چه بسا موجب تبلیغ بیشتر و مهم نشان دادن آن شرکت می‌شوید.

4. متناسب بودن با کسب و کار

در طراحی لوگو شرکت خود می‌توانید برای اینکه نوع کسب و کار خود را بیان نمایید از المانی یا اجزایی از کار خود در طراحی لوگو بهره بگیرید و یا اینکه نام شرکت خود را متناسب با کسب و کار خود انتخاب کنید. هر یک از این موارد می‌توان ذهنیتی خوب برای کار شما بیان کند.

 

لوگو شرکت نایک (Nike) یکی از لوگوهای ساده و منحصربه‌فرد هست که حتی بدون نام کمپانی هم برای مخاطب شناخته شده است. این لوگو در ابعاد متفاوت چه در ابعاد تابلو، پوستر و یا مهر خوانا و قابل تشخیص است. لوگوی این شرکت با توجه به طراحی شدن مطابق با نسبت طلایی از زیباشناختی نیز برخوردار است. 

 

انواع طراحی لوگو

اکنون که اهمیت داشتن لوگو را متوجه شدید، وقت آن است که با انواع لوگو آشنا شوید تا برای طراحی لوگو مناسب خود بهترین تصمیم را بگیرید. لوگو انواع مختلفی دارد که در ادامه هریک را معرفی کرده و توضیحات کاملی ارائه می‌دهیم.

1. لوگوتایپ یا لوگو نوشتاری (Wordmark logo)

یکی از رایج‌ترین انواع لوگو، لوگوتایپ است. در این لوگو نام تجاری شرکت به صورت کامل و به شیوه‌های مختلفی نوشته و این نوع لوگو موجب می‌شود که پیوندی بین نام تجاری با هویت برند برقرار شود. نتیجه این کار باید به گونه‌ای باشد که خوانایی نوشته را حفظ کند و مفهوم اصلی را به مخاطب انتقال دهد و صرفاً نمایشی نباشد. این نوع لوگو یکی از تاثیرگذارترین نوع طراحی لوگو است، زیرا طراح باید به گونه‌ای طراحی را انجام دهد تا این حرف مختص شرکت و برند شما شود.

جالب است که این نوع لوگو برای هر زبانی و برای هر کشوری با توجه به خط آنها توانایی تغییر و تبدیل دارد. همچنین در ایران این نوع لوگو به دلیل انواع مختلف فونت و ترکیب‌ و چیدمان کلمات متفاوت تنوع زیادی دارد. همانطور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید، لوگوهای فارسی و لاتینی که براساس نام برند طراحی شدند و تنها با تغییر در نوع فونت و رنگ لوگو ساده و منحصربه‌فردی را خلق نموده‌اند.

 

2. لوگو تصویری (Pictorial Mark Logo)

این نوع از لوگوها به عنوان نشانی از مشاغل هستند که با یک تصویر ساده که مرتبط با کسب و کار است و بیانگر محصولات یا خدمات آن کار می‌باشد، به تصویر کشیده می شود. این نوع تصاویری که طراح خلق می‌کند معمولاً ارتباط نزدیکی با برندینگ و یا نام مجموعه دارد. البته گاهاً این تصاویر لوگو به صورت ترکیبی با نام برند همراه است که ما این نوع لوگو ها را در قالب لوگوهای ترکیبی بیان می‌کنیم. این لوگوها در صورتی که با خدمات و پشتیبانی مناسب راحت‌تر در خاطر مخاطب سپرده می‌شود. باید در طراحی این نوع لوگو به ساده و واضح بودن نماد دقت شود که مخاطب با دیدن آن به یاد محصولات شما بیافتد. نمونه‌های از لوگوهای تصویری در شکل زیر ذکر شده‌اند.

 

3. لوگو مونوگرام (Lettertype logo)

 قسمتی از نام کمپانی یا شخص که توسط اجرای ویژگی هویت بصری نماینده نام کامل آن شرکت می‌شود. تفاوت اصلی این لوگو با لوگو تایپ در این است که در منوگرام فقط یک حرف یا مخففی از نام کامل شرکت طراحی می‌شود. این نوع لوگو یک نماد قدیمی است، که اولین بار در یونان باستان حرف اول هر شهر را به صورت اختصار روی سکه حک می‌کردند.

این لوگو برای برندهای که دارای نام طولانی هستند و یا از چندکلمه تشکیل شده است کاربرد دارد. زیرا اگر نام این شرکت به صورت لوگوتایپ قرار باشد طراحی شود طولانی و به خاطر سپردن آن دشوار است. دومین شرایط طراحی که برای آن می‌شود استفاده کرد، ترکیب رنگ‌بندی است که می‌توان با توجه به کسب‌وکار نوع رنگ را مشخص نمود.

 

4. لوگو انتزاعی یا نمادی (Abstract logo)

در این نوع لوگو از یک شکل یا نمادی استفاده می‌شود که حتی با هویت واقعی برند ارتباط خاصی نداره اما فوراً نام و تصویر کمپانی رو به یاد مشتری می‌آورد، این لوگو معمولاً برای شرکت‌های استفاده میشه که از ابتدا کار این شرکت شناخته شده و فراگیر هست مشابه نایک و اپل که این لوگو با کار و خدمات شرکت ارتباطی نداره اما با دیدن این نماد ناخودآگاه مشتری یاد محصولات این شرکت می‌افتد. 

دیدن لوگو انتزاعی برای یکبار نمی‌توان تصویر بصری در ذهن مخاطب ایجاد کند. اما در صورتی که تصویر لوگو انتزاعی به حدی قابل ملموس باشد که ببینید با جندبار دیدن آن اسم برند شما در خاطرش تداعی شود و لازمه آن تبلیغات زیاد برای دیده شدن است.

طراح برای طراحی این نوع لوگو باید با استفاده از ترکیب رنگی مناسب با کسب‌وکار و یا شکل هندسی که بتواند به طور غیرمستقیم لوگو شما را به خوبی به مخاطب منتقل کند، استفاده نماید. که برای این منظور باید خلاقیتی در طراحی این نماد استفاده شود. از نکات مهم در طراحی آن، این است که لوگو انتزاعی نباید دارای جزئیات زیادی باشد.

5. لوگو امبلم (Emblem logo)

تلفیقی از نام کمپانی و اشکالی است که موجب ایجاد حس شایسته بودن می‌شود، معمولاً مشاغل تجاری، دانشگاه‌ها، تیم‌های ورزشی، صنایع و بیشتر از این نوع نماد استفاده می‌کنند. باید دقت داشته باشید که در طراحی این لوگو کلمات نوشته شده واضح و فونت نوشته خوانا باشد. همین‌طور برای شکلی که در طراحی استفاده می‌شود، این تصویر باید ساده و مشخص باشد. در تمامی طرح‌های لوگو باید این نکته را مدنظر قرار دهید که در صورت ری‌سایز شدن در ابعاد کوچک حتی در ابعاد یک سکه لوگو خوانایی خود را داشته باشد، اما نکته اینجاست که در لوگو امبلم یا تمثیلی که هم نوشته به کار رفته و هم تصویر، پس باید نوشته در ابعاد ریز هم واضح باشد.

6. لوگو مسکات (Mascot)

لوگوی مسکات در اصل با یک طرح از یک شخصیت معروف یا یک برند نامی نشات می‌گیرد. این تصویر می‌تواند از چهره یکی از شخصیت‌های اصلی کسب و کار باشد و یا تصویر خیالی که در آینده با داستانی که از این شخصیت ساخته می‌شود، آماده می‌گردد.

می‌توان از رستوران مشهور و زنجیره‌ای کی اف سی (KFC) که با چهره سرهنگ هارلند ساندرز طراحی شده و با غذای مرغ سوخاری کنتاکی شناخته شد، یکی از موفق‌ترین لوگوهای مسکات نام برد. تصویر آقای ایمنی هم یک مسکات شناخته شده از شرکت ملی گاز ایران است که به صورت پویانمایی و داستان‌وار ساخته و معروف شد.

گاهاً در این نوع لوگو از تصاویر حیوانات نیز بهره گرفته می‌شود، البته باید به این نکته اشاره کرد که آیا با کسب و کار شما در ارتباط است یا خیر؟ به طور مثال تصویر عقاب که به معنای آزادی است در حلواشکری عقاب به کار رفته است. تصویر کاراکتر گاو معمولا برای شرکت‌های لبنی به کار برده می‌شود. خرس شرکت ایران رادیاتور را در خاطر دارید؟ عمویادگار؟ او نیز یک شخصیت کارتونی و نوعی مسکات قلمداد می‌شود. البته به عنوان یک لوگو نیست اما نمادی از یک لوگو هست که با دیدن آن مخاطب لوگو این شرکت را مجسم می‌کند.

همچنین شرکت‌های خودروسازی جکوار و برند ورزشی پوما از تصویر ببر و لوگو تایپ در طراحی نماد خود استفاده کرده است. پس شخصیت‌های طراحی شده در این لوگوها باید القاءکننده داستانی باشد که شما می‌خواهید با بازگویی آن شرکت خود را به ببیننده معرفی نمایید.

7. لوگو مینیمال یا لوگونومی (Minimal logo)

این نوع لوگو، سبکی از نمادهای است که علی‌رغم سادگی، با حداقل عناصر (حرف ابتدایی برند) و بدون حروف یا علائم اضافی بتواند منظور خود را برساند. البته این جمله به این معنا نیست که طراحی این نماد ساده بوده و نیاز به فکر ندارد. نه اینطور نیست. فقط به این معناست که در این لوگو مفاهیم پیچیده به کار نمی‌رود. بهتر است که برای ترکیب رنگی این نماد از یک رنگ روشن و پررنگ استفاده شود. 

نماد المپیک هم نشان‌دهنده اتحاد پنج قاره آسیا (حلقه زرد رنگ)، اروپا (حلقه سبز رنگ)، آمریکا (حلقه قرمز رنگ)، آفریقا (حلقه سیاه رنگ) و اقیانوسیه (حلقه آبی رنگ) است، این لوگو جز لوگوهای مینیمال می‌باشد.

طراحی لوگو پلی کلینیک کشاورزی باب الحواجی
طراحی آنلاین لوگو تصویری پلی کلینیک تخصصی کشاور باب الحواجی
طراحی آنلاین لوگو پلی کلینیک تخصصی کشاور باب الحواجی
طراحی لوگو سفیرا