تولید محتوا یکی از مفیدترین راه‌های تبلیغات در دنیای امروز است که با محبوبیت فضای مجازی اهمیت بیشتری یافته است. به همین دلیل در این نوشته تصمیم گرفتیم اطلاعات جامعی در رابطه با تولید محتوا مناسب که برای تبلیغات و ارتقاء کسب و کار شما مفید است، را توضیح دهیم.

امروزه کمتر کسی را می‌توان یافت که واژه تولید محتوا را نشنیده‌ باشد. شاید بتوان گفت هر فرد به محض این که از خواب بیدار می‌شود تا زمانی که به رختخواب می‌رود، با این پدیده مواجه است. مثلا همین که فرد در اینستاگرام سیر کند و فیلم‌هایی را ببیند، یک نوع تولید محتوا محسوب می‌شود و یا اینکه فرد هنگام رفتن به سر کار خود اخباری را از رادیو دنبال کند، نیز نوعی توجه به تولید محتوا به شمار می‌رود. باید گفت که امروزه تولید کردن محتوا و مخاطب قرار گرفتن در برابر آن، امری اجتناب ناپذیر است. به همین دلیل در این نوشته قصد داریم شما را با این موضوع آشنا کنیم.

 

تولید محتوا چیست؟

در ابتدای امر شاید این‌طور به نظر برسد که تولید محتوا کار ساده‌ای است و هر کسی می‌تواند از پس آن بر بیاید؛ اما قطعا اینطور نیست. برای این که اهمیت و تخصصی بودن این موضوع بهتر درک شود، به سخنی از بیل گیتس اشاره می‌کنیم. او در مورد این موضوع می‌گوید:«تولید محتوا پادشاه است». این جمله را، بیل گیتس نزدیک به 26 سال پیش گفته است و همین مسئله اهمیت آن را نشان می‌دهد؛ چرا که امروزه نه تنها از اهمیت آن کاسته نشد بلکه افزوده نیز شده است. در نتیجه لازم است در ابتدا تعریفی از آن ارائه دهیم.

برای تعریف این موضوع باید گفت در واقع در تولید محتوا، باید مطالبی را بنویسیم یا به عبارتی تولید کنیم که ضمن جذاب بودن برای مخاطب بتواند او را به استفاده از محصولات و خدمات ما سوق دهد. تولیدکننده‌ی محتوا کسی است که وظیفه‌ی جذاب کردن محتوا و جذب مخاطب را دارد. البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که تولیدکننده‌ی محتوا باید براساس نیاز مخاطب به ساخت محتوا و تولید آن بپردازد و از این منظور کار او شبیه به یک بازاریاب است.

 

اهمیت تولید محتوا

به این مسئله فکر کنید که شما فروشنده‌ی یک کالایی هستید و نیاز است که بازاری برای فروش این کالا در فضای مجازی پیدا کنید و آن را به خریداران معرفی کنید؛ اولین کار شما چیست؟ مسلماً شما اطلاعات این کالا را در اختیار همگان قرار می دهید. اما آیا تنها قرار دادن اطلاعات کافی است؟ قطعا جواب منفی است. مجموعه‌ای از اطلاعات پراکنده باعث کسالت و خستگی خواننده و هم‌چنین خریدار خواهد شد. همانطور که گفته شد وظیفه‌ی یک تولیدکننده‌ی محتوا جذاب کردن محتوا است. در واقع از آنجایی که فرد باید نیاز مخاطب را درک کند و براساس آن محتوا تولید کند، به راحتی می‌تواند بازار جذابی برای مخاطب فراهم کند.

البته این همه‌ی ماجرا نیست. در ابتدای قرن 20 که سرمایه حرف اول را می‌زد، تولیدکنندگان می‌توانستند با هزینه‌های هنگفت، خود را تبدیل به برند کنند. اما امروزه فضای مجازی و به ویژه اینستاگرام در سراسر جهان این فرصت را به مشاغل کوچک می‌دهد تا بتوانند خود را نشان دهند. با تولید محتوا برای کسب و کارها، این پیام به مخاطبان منتقل می‌شود که ما برای وقت و ذهن شما احترام قائلیم و با این کار حس اعتماد و صمیمیت را به مشتریان خود القاء می‌کنند.

 

انواع تولید محتوا

تولید و ساخت محتوا را می‌توان از چند جهت تقسیم‌بندی کرد. یکی از این نوع تقسیم‌بندی‌ها براساس، نحوه‌ی ارائه‌ی محتوا است. در این تقسیم‌بندی، تولید محتوا به 4 دسته تقسیم می‌شود؛ محتوای متنی، محتوای تصویری، محتوای ویدئویی و محتوای صوتی  که در ادامه به بررسی هر کدام خواهیم پرداخت.

– محتوای متنی

ضروری‌ترین و پرکاربردترین نوع تولید محتوا همین مورد است. از این بابت ضروری است که نمی‌توان هیچ محتوایی را بدون وجود و ارتباط آن با یک نوشته تولید کرد و حتی در بقیه‌ی انواع نیز (مثلاً محتوای تصویری) این مورد کاربرد دارد.

– محتوای تصویری

 از دیرباز تاکنون برای روشن‌تر شدن مفاهیم از تصاویر استفاده می‌شده است. از اولین تصاویر حک شده بر دیواره‌ی غارها تا نقاشی‌های دیجیتالی امروز، همگی برای انتقال بهتر مفاهیم استفاده شده است. اگر بخواهیم محتوا را به بدن یک انسان تشبیه کنیم باید متن را به مغز این بدن و تصویر را به قلب تشبیه کنیم. درست است که متن هسته‌ی اصلی یک محتوا است؛ اما چیزی که به آن زندگی می‌بخشد، تصویر است.

– محتوای ویدئویی

با این نوع محتوا، مخاطب را شیفته‌ی خود خواهید کرد. انسان به طور غریزی عاشق ارتباط است و محتوای ویدئویی به بهترین نحو این غریزه را ارضاء می‌کند؛ چرا که فرد با دیدن ویدئو، گویی با یک فرد دیگر در حال ارتباط است.

– محتوای صوتی

نام دیگر محتوای صوتی، پادکست است. تولید و ارائه‌ی محتوای صوتی عمر چندانی ندارد و چند سالی است که پا به عرصه‌ی وجود گذاشته است. با این حال نباید از اینگونه محتواها به سادگی گذر کرد؛ چرا که تاثیر به سزایی در مخاطب می‌گذارد.

انواع دیگری از محتوا نیز وجود دارد. به عنوان مثال می‌توان به محتوای نقد و بررسی، محتوای موشن گرافیک، محتوای اینفوگرافیک و غیره نام برد که همگی ذیل 4 نوع دسته مذکور قابل تقسیم‌بندی است.

 

مراحل تولید محتوا

باید در نظر داشت که حوزه تولید محتوا صرف نوشتن و یا ساختن محتوا کافی نیست و این پدیده نیازمند رعایت مراحلی می‌باشد که در ادامه به بررسی آن می‌پردازیم.

 

تدارک استراتژی محتوا

شما در این بخش باید مشخص کنید که در این محتوا قرار است به چه چیزهایی بپردازید و یا به عبارتی دیگر در این مرحله، موضوعات و عنوان‌های محتوای شما مشخص می‌شود. این اولین قدم در تولید محتوا است. هم‌چنین باید مشخص کنید محدوده‌ی کلمات شما چقدر است و شما قرار است مثلا 1000 کلمه بنویسید یا 2000 کلمه.

 

مشخص کردن جامعه‌ی مخاطب

شما در این مرحله باید به این سوال پاسخ بدهید که این محتوا برای چه کسانی نوشته می‌شود. همان‌طور که گفتیم یکی از وظایفی که تولیدکننده محتوا به عهده دارد این است که مخاطب و نیازهای آن را بشناسد تا بتواند با ادبیات مخصوص به مخاطب، محتوایی را تولید کند. این مورد مهم‌ترین، هنر تولیدکننده‌ی محتوا است.

 

تعیین بستر انتشار محتوای تولید شده

در سومین مرحله باید مشخص کنیم که محتوای تولید شده در چه بستری باید نمایان شود. این بستر برای تولیدکنندگان محتوا، از ابتدا توسط کارفرما مشخص شده است.

 

ویژگی‌های یک تولید محتوای خوب

هر نوع تولید محتوایی یک تولید محتوای خوب نیست. برای این که بتوانیم یک محتوای خوب داشته باشیم، باید یک سری از اصول را رعایت کنیم.

قابلیت سرچ سئو

یکی از اصولی که همواره باید رعایت شود این است که محتوای تولید شده دارای سرچ سئو و استانداردهای سئو می‌باشد یا خیر. تعداد کلمات کلیدی، طول جملات و تکراری نبودن محتوا در این بحث، جایگاه ویژه‌ای دارند.

ایده پردازی

امروزه بیش‌ترین قدرت تولید محتوا در دست ایده‌پردازان است. قطعا هر کسی از دیدن محتواهای یکسان و تکراری حوصله‌اش سر می‌رود و بهترین کار برای تمایز محتوای تولید شده، ایده‌پردازی است. فرد با این کار نه تنها از خسته شدن مخاطب جلوگیری می‌کند بلکه باعث ترغیب مخاطب نیز می‌شود.

نوشتن

مهم‌ترین مسئله در تولید محتوا، نوشتن است. همان‌طور که گفتیم یک نوشته‌ی خوب در همه جا حتی در محتواهای ویدئویی نیز نیاز است. پس صرف داشتن ایده کافی نیست و شما باید این ایده را منتقل کنید و تنها یک قلم شیوا و روان از پس این کار بر می‌آید.

ویرایش

مسئله‌ی بعدی ویرایش متن نوشته شده است که از خستگی مخاطب جلوگیری می‌کند.

 

اگر قصد تولید محتوا دارید، کلیدی‌ترین ابزار برای شما آشنایی با اصول نگارشی زبان فارسی است. اگر کسی از سایت شما بازدید کند و در آن اشتباه‌های فاحش نگارشی پیدا کند. سایت شما را غیر حرفه‌ای قلمداد می‌کند و از دنبال کردن آن دست می‌کشد. نرم‌افزارهای بسیاری در حوزه تولید محتوا وجود دارد که تسلط بر هر کدام، شما را یک قدم از رقبایتان جلوتر می‌اندازد. در ادامه برخی از این موارد را نام می‌بریم:

  • Adobe Photoshop
  • Speaker studio
  • Caneva
  • In shot
  • Pics ART
  • Adobe after effect

سخن پایانی در مورد تولید محتوا

همانطور که در این مطلب بیان شد، تولید محتوا یکی از جدیدترین کارها برای توصیف کسب وکار در دنیای امروز است و شاید بتوان مهم‌ترین مزیت آن را این دانست که شما در هر فضا و مکانی تنها با داشتن یک گوشی موبایل و کامپیوتر می‌توانید کار خود را انجام دهید؛ ولی فراموش نکنید که برای موفقیت در این عرصه خلاقیت حرف اول را می‌زند و کم بودن ابزارها و سرمایه اولیه این کار دلیلی بر آسانی آن نیست، پس اگر فردی خلاق و صبور هستید، مطمئن باشید که خواننده مطالب خود را پیدا خواهید کرد.