نقاشی سیاه قلم یکی از مباحث جذاب در دنیای هنر است و در طراحی چهره و منظره کاربرد بسیاری دارد. این سبک نقاشی بیشتر در میان عوام رایج شده است و منظور از نقاشی سیاه قلم، طراحی با استفاده از زغال و مداد کنته است. این که واژه سیاه قلم به وسیله چه کسی و چگونه ترویج یافته است به صورت دقیق اطلاعاتی موجود نیست. اما آن چیزی که امروز مسلم است این است که سیاه قلم توانسته است در میان دوستداران هنر به شدت جذاب شود و هنرمندان بسیاری را جذب خود کند.
همانطور که معنای سیاه قلم از روی اسمش مشخص است؛ به معنای طراحی تنها با یک طیف رنگی سیاه است. برای نقاشی سیاه قلم به لوازم مخصوص طراحی از جمله مداد سیاه، پودر زغال، پودر گرافیت، مداد کنته، محو کن و غیره نیاز است. با وب سایت کارپویا همراه باشید تا اطلاعات بیشتری را در زمینه موضوع جذاب سیاه قلم به دست آورید.

نقاشی سیاه قلم چیست؟
همان طور که در بالا نیز اشاره کردیم، سیاه قلم سبکی از طراحی است که در آن تنها از طیف رنگی سیاه استفاده میشود. در تعریف بسیار ساده میتوان سیاه قلم را به اثر گذاشتن زغال یا مداد سیاه بر روی مقوا یا کاغذ با سایههای روشن و تیره تعریف کرد.
در فرهنگنامه فارسی معین نیز عبارت سیاه قلم به نوعی از نقاشی اختصاص یافته است که در آن تنها از قلم و مرکب سیاه، مداد یا زغال استفاده شده باشد و هیچ رنگآمیزی در آن وجود نداشته باشد.
در نقاشی سیاه قلم که بیشتر در طراحی منظره و چهره از آن استفاده میشود، معمولا هنرمند پس از انتخاب سوژه مدنظر خود، با دقت و ریزبینی خاصی و با بهرهگیری از شیوههای هایپررئال، فوتورئال و روش جز به کل، شروع به ترسیم سوژه میکند. جذابیت این طراحیها سبب شده است که در میان مردم بسیار محبوب شوند.
تاریخچه نقاشی سیاه قلم
سیاه قلم در کشور ما قدمت دیرینهای دارد و سالها است که از این سبک نقاشی توسط هنرمندان استفاده میشود. میتوان آغاز نقاشی سیاه قلم در ایران را به قرن هفتم هجری قمری نسبت داد. زمانی که کمالالملک نقاش صاحب نام ایرانی، استفاده از زغال را برای نقاشی بین شاگردانش ترویج داد.
نام زغالی که در آن زمان مورد استفاده قرار میگرفت، مل بود و با استفاده از قلممو بر روی بوم کشیده میشد. البته همانطور که گفتیم اطلاعات جامع و دقیقی در رابطه با زمان و نحوه ترویج سیاه قلم در ایران در دسترس نیست. گروهی نیز اعتقاد دارند که خالق این سبک از نقاشی، محمد بن محمود شاه خیام است.
واژه سیاه قلم نیز کاملا ایرانی است اما این که چطور به وجود آمده است، نظرات مختلفی وجود دارد. عدهای عنوان میکنند سیاه قلم از لقب استاد نقاشی محمد بن محمود شاه خیام گرفته شده است. چرا که لقب این نقاش صاحب سبک دوره بایسنقر میرزا، استاد محمد سیاه قلم بوده است.

چرا نقاشی سیاه قلم جذاب است؟
در باب جذابیت نقاشی سیاه قلم، میتوان موارد زیادی را بیان کرد. یکی از مهمترین عوامل زیبایی در این سبک از نقاشی، استفاده از کنتراست یا تضاد است. در نقاشی سیاه قلم نیز ما شاهد تضادهای شدیدی بین تاریکی و روشنی هستیم. این تضاد کمک میکند اثر هنری ما، اثر دراماتیکتری شود.
همچنین در نقاشی سیاه قلم، هنرمند درگیر مباحث رنگسازیهای بیشمار نمیشود و از این رو میتواند با تمرکز بیشتری به ترکیببندی کار رسیدگی کند و اثر فاخری را خلق کند.
تکنیکهای نقاشی سیاه قلم
از نقاشی سیاه قلم به صورت معمول برای به تصویر کشیدن جلوهها و طرحهای مختلف استفاده میگیرد. تکنیکهای موجود به شما کمک میکنند تا بتوان ظرافت و زیبایی اثر را دو چندان کرد. این که از چه تکنیکی برای چه طرحی استفاده کنیم، بستگی به طرح مورد نظر دارد.
- تکنیک هاشورزنی در نقاشی سیاه قلم. با استفاده از این تکنیک میتوان طرح را نرمتر و تیرهتر کرد. در این روش خطوط تیره و نازک به صورت متوالی در موازات یک دیگر قرار میگیرند.
- تکنیک سایش. در این تکنیک از زغال استفاده میشود. به کمک این تکنیک میتوان بافتی را در سطح ایجاد کرد.
- تکنیک محو کردن. از این تکنیک برای ایجاد صیقل در نواحی روشنتر و تاریکتر استفاده میشود. میتوان از ابزار محو کن برای انجام این تکنیک استفاده کرد.
- تکنیک پاککن زنی. معمولا برای انجام این تکنیک از پاککن خمیری بهره گرفته میشود. پاکنهای خمیری انعطافپذیر و نرم هستند. البته میتوان از پاککنهای اتودی و فرچه دار نیز استفاده کرد.
مشاوره و انجام پروژههای نقاشی سیاه قلم
اگر قصد دارید منظره یا چهره موردنظر خود را با استفاده از سبک جذاب نقاشی سیاه قلم به تصویر بکشید، میتوانید از هنرمندان و اساتید مجموعه کارپویا کمک بگیرید. مجموعه کارپویا یکی از مجموعههای هنری فعال در سطح کشور است که در زمینه کارهای هنر فعالیت میکند.
شما میتوانید سفارشات خود را با خیال راحت به هنرمندان ما بسپارید و در نهایت کار بسیار با کیفیتی را تحویل گیرید. میتوانید برای دریافت مشاوره بیشتر یا سفارش دادن طرح خود از طریق راههای درج شده در قسمت تماس با ما، با مشاوران و مسئولان مجموعه کارپویا در تماس باشید.